Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Karta Idrijca   Kamšt
O PARKU
NARAVNE ZNAČILNOSTI
SPREHOD SKOZI PARK
OD IDRIJE DO DIVJEGA JEZERA

Botanični vrt
Jožefov jašek
Kamšt
Rake
Divje jezero
Kobila

 
STRUG IN NASELJE IDRIJSKA BELA
IDRIJCA OD LAJŠTA DO IZVIRA
BELCA OD LAJŠTA DO IZVIRA
OBROBJE TRNOVSKEGA GOZDA
TURIZEM IN REKREACIJA
VARSTVENI REŽIM
FOTOGALERIJA
UPORABNE POVEZAVE
 
DEITSLEN  
 
 
 
  Kamšt je mogočna in za časa gradnje (1790) tehnično izjemno dovršena naprava. Gre za hrastovo lopatasto kolo premera skoraj 14m imenovano Kamšt (Wasserkunst), ki je preko prenosov črpalo vodo iz rudniških globin.

Pogonsko leseno kolo je nameščeno v monumentalni, s kamna zidani stavbi in slovi kot največje še ohranjeno tovrstno vodno kolo v Evropi. Svojemu namenu je služilo vse do leta 1948, ko je velika poplava uničila jez pri Kobili. Poganjala ga je voda, ki jo je darovala reka Idrijca na višje ležečem jezu in je po 2,5 km dolgem vodnem kanalu pritekala do Kamšti. Batne črpalke so bile nameščene na XI., IX., in III. obzorju. Kolo se je zavrtelo 4 do 5 krat v minuti in je preko mehanizma, 75 m dolgega vodoravnega drogovja in navpičnega črpalnega sistema, ...

 
 
  • Fotografija
  • Fotografija
  • Fotografija
  • Fotografija
 
  ... črpalo 300 l vode na minuto iz globine tudi do 280m, po ustnem izročilu tudi do 1000 l v minuti. Napravo so uporabljali tudi za dvigovanje rude iz rudnika. Ob postavitvi je nadomestila vse dotedanje rudniške črpalke, nekatere še iz 16. stoletja.
Ključ za ogled Kamšti dobite v gradu Gewerkeng, kjer vam na vašo željo dodelijo vodiča, ki vam bo opisal nastanek in delovanje naprave. Vodno kolo z zgradbo je izjemen tehniški spomenik.